joi, 27 septembrie 2012

Rolul învătătorului în comunitate

"Importanta invatatorului in viata fiecaruia dintre noi este esentiala deoarece el pune bazele educatiei scolare.o vorba destul de populara spune ca invatatorul este ca un parinte,a doua mama/al doilea tata.'" Mentorul este profesorul de specialitate dintr-o şcoalã sau liceu care are responsabilitatea de a conduce şi coordona practica pedagogicã a studenţilor, prin intermediul cãreia aceştia aplicã noţiunile şi cunoştinţele de metodicã dobândite în facultate şi învaţã sã predea. "Prin natura ei munca educativa angajeaza în persoana educatorului cele mai înalte investitii umane precum: sociabilitate, afectiune pozitiva, daruire, ", scria A. Tucicov - Bogdan într-un articol publicat în 1979. În aceasta profesie, poate mai mult decât în celelalte, cunostintele si aptitudinile psihosociale sunt la fel de importante ca cele de specialitate. Personalitatea profesorului are o influenta mai mare asupra elevilor decât cunostintele predate de el. Persoana profesorului emana respect si teama, afectiune si adoratie, simpatie sau antipatie atât prin ceea ce spune, dar mai ales prin felul cum spune, prin atitudini si comportament, prin idile pe care le transmite. Profesorul nu este atotstiutor, depozitarul adevarului, supraveghetorul care verifica însusirea corecta a cunostintelor si mentine ordinea în timpul lectiei. Profesorul trebuie sa fie mai mult decât, chiar daca societatea nu îi ofera un statut prea ridicat. În concluzie, se poate afirma ca scoala este o organizatie sociala care influenteaza si transforma viata membrilor sai. scoala modeleaza comportamentul uman prin instituirea unor reguli a caror respectare este sanctionata prin recompense si pedepse. Este o organizatie care produce si produce învatare, care reproduce normele si valorile deja existente, dar, în acelasi timp stimuleaza inovatia si progresul. De asemenea, la nivelul organizatiei scolare exista functii, roluri si statusuri delimitate ierarhic, intre care se stabileste un sistem de comunicare formala, dar si informala. Nu în ultimul rând, scoala presupune prezenta unui mare numar de indivizi care actioneaza în vederea atingerii unor scopuri comune.

joi, 10 mai 2012

Scoala altfel

In saptamana 2-6 aprilie 2012 a fost implementat la nivel national proiectul “Scoala Altfel” propus de Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului prin care toate unitatile de invatament din tara au fost implicate in activitati extrascolare si extracurriculare conform unui program specific stabilit la nivel de unitate. In saptamana Scola altfel, noi impreuna cu clasa,domnul diriginte si domnul profesor de istorie am fost intr-o excursie avand traseul Sighisoara,Medias,Sibiu si Brasov. In cadrul acestei actiuni am vizitat muzeele: Brukenthal,Astra(cel mai mare muzeu european in aer liber),Cetatea Mosna,Galeriile de arta din Sibiu si Cetatea Sigisoara,iar in Brasov am vizitat Biserica Neagra, observandu-i doar arhitectura exterioara deoarece duminica este inchis.In fiecare zi am avut diferite activitati unde fiecare elev si-a aratat competentele artistice(dans,cantat,pictat).Aceste activitati s-au desfasurat la pensiunea unde am fost cazati.O alta competenta este comunicarea in limba materna si competentele manageriale.

joi, 15 martie 2012








Rosia Montana Cyanide open-pit in the heart of Carpathian garden

  • Astazi am vizualizat documentarul de mai sus.Un film cutremurator care m-a convins ca aceste companii de extragere a minereului ,care promit ,,locuri de munca,dezvoltarea locului din care fac extragerile''-ele ascund de fapt adevarul.
  • ADEVARUL este urmatorul:ei polueaza apa, produc aparitia bolilor de piele,distrug mediul inconjurator,fura pamanturile oamenilor din zona,distrug vieata.
  • Este foarte trist sa vedem cum acelor oameni nu le pasa decat de bani. 
  • Dupa ce am vazut acest documentar am inteles ca Rosia Montana trebuie salvata de acea companie.Spune NU! distrugerii unei parti din tara ta,spune NU! setei de avere si de distrugere.


Uniforma in scolii

Renuntarea la uniforma a deschis larg portile imaginatiei elevilor si buzunarele parintilor, in incercarea fiecaruia de a-si construi o imagine unicat si de a nu fi mai prejos unii fata de altii. Clasica uniforma scolara nu mai este un element vestimentar “la moda” si este intalnita din ce in ce mai rar in scolile noastre. In locul acesteia, cei mai multi directori de scoala sustin ideea unui ecuson, sau a unui semn distinctiv pe care sa il aleaga elevii.
Am vizionat filmul Rosia Montana Cyanide.Eu cred ca am fost pusi sa vedem acest film pentru a  vedea cat de importanti sunt oamenii in comparatie cu aurul,argintul.Mereu trebuie sa tinem cont si de cei din jur si nu numai de imbogatirea tarii.Ar trebui sa se renunte la extragerea minereurilor cu cianura deoarece aceaste extrageri afecteaza sanatatea oamenilor din jur.Copiii s-au imbolnavin inainte de a vorbi,merge la s scoala.Sunt sigura ca parintii acestor copiii si-au dorit sa ii auda spunand ,,mama'' sau ,,tata''.

Obiceiuri de Craciun si Anul Nou

Obiceiuri arhaice, jocurile cu măşti sunt practicate în spaţiul satului românesc în preajma Anului Nou. Reflex spiritual al tradiţiilor multimilenare, aceste practici au rădăcini adanci în ocupaţiile agrare, pe care le-au stilizat. Satele din jurul Iaşului le-au conservat autenticitatea, impresionînd prin bogăţia de măşti umane şi animale.Măştile de Anul Nou - capră, cal, urs, - îşi au originea în îndepărtate rituri agrare şi pastorale, rituri care au evoluat şi s-au dezvoltat simultan cu riturile funerare.

Măştile sunt confecţionate special pentru acest moment festiv al anului, priceperea artizanală de a le realiza fiind transmisă şi ea, ca o moştenire de familie, din tată-n fiu. Pentru că cei care participă la aceste jocuri cu măşti sînt exclusiv bărbaţii, stîlpii casei în universul vieţii rurale.Constituite în alaiuri de capre, cai,urşi, în sunetul tălăngilor, al zurgălăilor, al fluierului şi tobelor, măştile străbat şi acum satele în ajunul şi în ziua de Anul Nou.

joi, 1 martie 2012

Scoala altfel

Scoala Altfel Slideshow: Ciornei’s trip from Iasi, Romania to 3 cities Sibiu, Sighisoara and Medias was created by TripAdvisor. See another Romania slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Scoala altfel

<div style="width:680px;padding:0;margin:0;border:none;background:#000 url(http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-0455-3d40-fcd0/e/a4f506d165/bg)0 0 no-repeat"><embed width="680" height="425" src="http://images.travelpod.com/bin/tripwow/flash/tripwow.swf" flashvars="xmlPath=http%3A%2F%2Ftripwow.tripadvisor.com%2Ftripwow%2Fta-0455-3d40-fcd0%2Fapxml%3Fed%3Da4f506d165%26ref%3D" base="http://images.travelpod.com/bin/tripwow/flash/" type="application/x-shockwave-flash" quality="high" bgcolor="#000000" name="TripWow" wmode="opaque" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed><!-- Use of this widget is subject to the terms stated here: http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/widget_terms.html --><div style="width:680px;padding:0;margin:0;border:none;background:#fff;font-family:verdana,sans-serif;color:#999;text-align:justify;font-size:9px"><a href="http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-0455-3d40-fcd0" style="color:#c60">Scoala Altfel Slideshow</a>: Ciornei&rsquo;s trip from <a href="http://www.tripadvisor.com/Tourism-g304060-Iasi-Vacations.html" style="color:#c60">Iasi</a>, <a href="http://www.tripadvisor.com/Tourism-g294457-Romania-Vacations.html" style="color:#c60">Romania</a> to 3 cities <a href="http://www.tripadvisor.com/Tourism-g295393-Sibiu_Transylvania-Vacations.html" style="color:#c60">Sibiu</a>, <a href="http://www.tripadvisor.com/Tourism-g311309-Sighisoara_Transylvania-Vacations.html" style="color:#c60">Sighisoara</a> and <a href="http://www.tripadvisor.com/Tourism-g793332-Medias_Transylvania-Vacations.html" style="color:#c60">Medias</a> was created by <a href="http://www.tripadvisor.com" style="color:#c60">TripAdvisor</a>. See another <a href="http://tripwow.tripadvisor.com/slideshow/romania.html" style="color:#c60">Romania slideshow</a>. Create your own stunning <a href="http://tripwow.tripadvisor.com/" style="color:#c60">free slideshow</a> from your travel photos.</div></div>